Friday, March 3, 2017

letih

can't wait utk balik kampung..
letih laa nak hadap semua ni,
tahap nyampah kt opis pon da mencanak2 naeknye...

i really need fresh air.
and need the ears to listen...
tak semua org aku nak ramble n ranting..
org bole ckp, ko kan ramai kawan..
pi citer kt sana kt sini..
but the truth is.. 
tah..............
mendgr tu satu tugas yg berat rasanya,
padahal bukan minta dibelikan iphone ke, apa ke..

bear with it,
this is what u choose.....

Tuesday, December 20, 2016

penutup 2016

mende paling berkesan yg terjadi di akhir 2016

adalah

dihina oleh orang yg pernah aku sayang...


Thursday, December 1, 2016

rindu giler

gile tak rindu..
sesangat rindu,
sesangat teringat...
tapi da takde apa yg tinggal,
semua kenangan da dilupus,
ni proses move on yg paling sakit dlm jiwa...

rasa nak menjerittt buang rasa pedih ni...
kenapa aku kene hadap semua bende ni?

Tuesday, November 8, 2016

a month ago

susah nak ckp.
sedih nak ckp
rasa terbuku je kt ati...

Monday, October 3, 2016

feeling unwanted

aku rasa sgt loser skrg ni,
stuck dgn cinta yg org tak pernah cintakan aku,
tersekat terus di skala 8..

aku tgk,
dia masih scroll dan memerhatikan gadis2 lain,
seems like aku bukan dia punya ultimate goal.
aku ni mcm R&R je kut... bukan dia punya final destination.

siryes, rasa letih..
dan rasa diri ni tak berguna....



Wednesday, June 29, 2016

yg tinggal hanya kenangan

rindu..
giler tak rindu..
rasa nak ramble n ranting..
tapi dia takde untuk semua tu..

situasi da berubah..
dia bukan dia yg dulu...
dan takde cara nak kembali spt dulu..
yg ada hanya bole kenang masa2 seronok bersama.
dan teruskan hidup ni sendirian...

i dont know why i have to face this kind of sadness during ramadhan..

Wednesday, April 6, 2016

past is past

finally die ckp, dah laaa past is past..
yerp.. die betoi.. da byk kali die kasi hint tp tah aku mcm bodoh kut nak faham..
akhirnye keluar gak dr wasep die..

selama ni buat buta,bila die kata die tanak kaco kt wasep aku time travel, tp die boleh plak berwasep dgn kawan2 die sampai aku rasa mcm hidup sensorg time travel.

aku buta bila tak nampak die ckp die tanak kaco time aku tgk movie.. tp die bole plak berwasep sambil senyum2 time tgk movie..

kenapa aku tak nampak, yg die sesgt bersungguh nak spend masa dgn org lain.. tp gigih larikan diri bile aku ajak outing...

die kata bile free baru lah bleh borak... dari dulu lg die ckp camtu.. tp still laa tak nampak yg aku ni pengacau je dlm idup die..

finally, die ckp what past is past...
its hurt, but its good for us..
die tak serabut dgn aku,
dan aku bole pergi perasaan gila ni..

Good luck and may Allah bless u...

Monday, March 7, 2016

pelik laaaaaa

1. aku tanya soalan, die tak jawab
2. org kabo 3 hari tak bertegur berdosa.. k fine aku tegur.. jawab dgn dingin.. 
3. try to create conversation.. rindu yes rindu.. tp end up kene marah.. heyyy susah sgt ke nak ckp elok2.. aku ni binatang ke nak kene buat camtu.. aku tanya soalan sbb aku tatau.. faham takkk aku nak tauuuuuu jawapannnnn.. sbb tu aku tanya... kalau susah sgt nak jawab, tak boleh ke ckp baik2.. aku bukan membentak pon

Tuesday, February 9, 2016

TRIP TO MAKASSAR - TORAJA

  • Assalamualaikum rakan2. Just nak sharing trip kitorg ke Makassar-Toraja tempoh hari. Kitorg pergi selama 6d5n.
  •   Day 1
  •  Arrived Makassar.
  •  Airport pick up by Malaysian student named Yana and Sis.
  • Beli tiket bas ke Toraja.
  • Ada byk syarikat yg offer trip ke Toraja tapi kami memilih Alam Indah. Bas bertolak jam 9 mlm dan perjalanan mengambil masa 10 jam. Alhamdulillah bas mempunyai seat yg besar, selimut dan bantal dan selesa utk perjalanan jauh. Bas berhenti beberapa kali utk toilet break tp if ada emergency bole je minta pemandu bas utk berhenti.
  •  Tambang bas 150k IDR/pax dan bayaran tambahan untuk penumpang yg menunggu di Terminal Daya 2k IDR/pax
  •  
  • Day 2 arrived Toraja
  • Ada beberapa spot untuk berhenti dan kami memilih untuk berhenti kt last stop iaitu Rentapao.
  • Last stop ni berhampiran dengan masjid, bole lah singgah masjid untuk segarkan diri. Ada satu kedai halal sebelah masjid utk breakfast. Actually ada a few kedai makan halal sekitar Rentapao jadi usahlah bimbang yer rakan2.
  •  Kami disapa oleh sorg tourist guide bernama Imanuel Timbang (fon no : 081342187199 emel : manual_melvin@yahoo.com), selepas berbincang kami setuju nak pakai khidmat beliau. So beliau sediakan 1 skuter,2 helmet dgn minyak dan beliau bawa kami melawat sekitar Toraja. Beliau juga gigih mencari kampung mana yg mengadakan upacara pengkebumian pada hari itu.
  • Bayaran untuk perkhidmatan beliau utk sehari tour adalah 350k IDR. Entrance fee untuk setiap kawasan adalah 20k IDR untuk tourist. Imanuel sorg yg berpengalaman dan bercerita dgn details mengenai sejarah Toraja.
  •  Melawat Pasar kerbau, Tongkonan, Londa, Kete’ Kesu, upacara pengkebumian di Ba’lele village, kompleks megalit Sesean. Tour berakhir pada jam 3:00PM++ dan kami menyewa sebuah skuter dr beliau untuk menuju ke Batutumonga (bayaran tambahan untuk sewa skuter 100k IDR). Beli tiket bas utk pulang ke Makassar. Rata2 bas akan mulakan perjalanan pada jam 9:00 AM, hanya bas Lilth and apatahnamanya mempunyai trip pada jam 12:00PM dan selebihnya jam 9:00PM. Tambang bas adalah 150k IDR/pax.
  •  Gerak g Batutumonga, perjalanan mengambil masa selama sejam lebih dengan jarak 23KM dan jalan bengkang bengkok.
  • Menginap di Homestay MamaRina dengan bayaran 150k IDR/night
  •  
  • Day 3 - Batutumonga
  •  Bangun pagi utk kejar awan di Batutumonga. Merempit keliling kampung dan menikmati kopi Toraja 5k/cup.
  •  Check out dan gerak g Rentapao.
  •  Lunch di warung Patma. Lunch around 20k IDR/setmeal
  •  Mulakan perjalanan 10 jam pulang ke Makassar.
  •  Jalan bengkang bengkok, berlubang berlopak tapi pemandangan di Enrekang sesangat ohsem.
  •  Bas berhenti few times utk toilet break, lunch and dinner
  • Jam 9:00 PM sampai makassar tp bas berhenti di airport utk turunkan penumpang sebelum pulang ke markas kt Tello.
  • Yana tunggu di tepi terminal Daya. Dinner coto Makassar di parakaitte. Coto makassar set meal 20k IDR.
  •  Check in Harmoni Inn, berhampiran Fort Rotterdam. Booking.com rate 200k IDR/night
  •  
  • Day 4 – Samalona island
  •   Wake up late due to dizziness.
  • Went to Indomaret to buy food. Pergi sampai depan Fort Rotterdam untuk cari bot ke Samalona. Sewa bot 350k IDR/boat. Bleh naik sampai 10 org. perjalanan amek masa dlm 30 minit. Arrived Samalona mandi berendam. Total hangus kt Samalona 100k (sewa cottage, air panas, goreng pisang dan air kelapa)
  • If nak snorkeling kene additional caj utk fin,goggle dan jacket.
  •  Dinner kt Pantai Losari. Set penyek 20k IDR, Jus buah2 13k IDR
  •   Lepak kt dataran pantai Losari.
  •  
  • Day 5 – Rammang-rammang
  •   Pergi Rammang2
  •  Sesat
  •   Sampai lambat, sewa bot 350k IDR/7 org
  •  Lunch coto makassar
  • Dinner di sari laut depan Fort Rotterdam. Total 260k IDR. Ikan bakar seekor dalam 70k IDR
  •  Pisang epe dan fruit juice utk 5 org 56k IDR
  • Shopping kopi Toraja 20k IDR/pack, tshirt2 dan lelain (tak igt harga)
  •  
  • Day 6 – Makassar – KL
  •  Kemas2, lunch nasi uduk 20k IDR/meal
  •   Airport transfer by Yana
  •  Sayonara Makassar
  •  

Monday, January 4, 2016

New Year and happy birthday to me

2016..

happy new year..
tak celebrate pon sbb demam..
tunggu miza sampai from penang..
spent sabtu ahad with niza, miza, nora and max..

it was fun.. full of laugh.. byk mende share..
yg pasti dorg byk nasihat :
1. sampai masa, ko akan letih dgn situasi yg ko hadapi dan ko akan lepaskan ia dgn rela
2. ko tgh suffer skrg ni. mmg sakit, taleh buat apa.. cuma kene sabar dan doa byk2..
3. jgn push diri sendiri utk lupakan semuanya.. take your time.. point 1 akan dtg dgn sendirinye.

i really wish.. that life will be a bit easy for me..
Ya Allah,please help me...